De Gelderlander: aanbod Tielse huizen keldert

interview met woningmakelaar Ronald de Fijter
Onze woningmakelaar Ronald de Fijter geeft zijn visie op de Tielse woningmarkt in aanloop naar de NVM Open Huizen Dag: “Tiel is bezig met een inhaalslag. De woningmarkt is nu serieus aan het verkrappen. Vooral het lage segment en het middensegment.”

Aanbod Tielse koophuizen keldert, prijzen stijgen hard

TIEL – Huizenkopers in Rivierenland hebben het moeilijk: het aanbod aan koopwoningen in de regio is uitzonderlijk laag en de vraagprijzen hoog. Vooral in Tiel is het het afgelopen jaar hard gegaan.

Dat blijkt uit gegevens van huizenzoeker.nl. De website verzamelt gegevens over koopwoningen die via grote huizen- en makelaarssites te koop worden aangeboden. Huizenzoeker telde afgelopen maand in Tiel nog maar 147 koopwoningen, ruim 40 procent minder dan een jaar eerder. Ook in Buren (35 procent) en Geldermalsen (31 procent) nam het aanbod sterk af.

TIP! Bekijk het huidige aanbod in Tiel

Stijging 24 procent

De gemiddelde vraagprijs van deze woningen in Tiel steeg in een jaar tijd met ruim 24 procent tot bijna 365.000 euro. Medio 2017 lag de vraagprijs nog op zo’n 280.000 euro. Daarmee is Tiel Culemborg ruim voorbij gegaan. Daar daalde de gemiddelde vraagprijs het afgelopen jaar zelfs licht tot zo’n 315.000 euro. In de overige gemeenten van Rivierenland ligt die prijs beduidend hoger, gemiddeld komt de regio op 440.000 euro.

Naast de krappe markt, is een verklaring voor de sterke gemiddelde prijsstijging ook dat met name de dure huizen overblijven. Een ontwikkeling die in Culemborg en andere regio’s in Nederland al eerder heeft plaatsgevonden.

Inhaalslag

,,Tiel is bezig met een inhaalslag”, zegt Ronald de Fijter van Rozenhage Makelaardij. ,,In 2016 staken we de vlag nog uit bij een prijsstijging van 1 of 2 procent. De woningmarkt is nu serieus aan het verkrappen. Vooral in het lage en middensegment. Er is een grote groep starters die in de prijsklasse rond de 225.000 euro iets wil kopen, maar er is bijna niks. Als er iets vrijkomt springen ze erop en is het zo voor de vraagprijs verkocht.”

Aan de ene kant prettig voor de makelaar, aan de andere kant niet. De Fijter: ,,Vroeger was ik die eikel die een woning niet verkocht kreeg, nu ben ik die eikel die een woning al verkocht heeft voordat iemand nog maar kon komen kijken. Dan krijg je boze ouders aan de lijn waarom de zoon of dochter geen kans heeft gekregen; ze waren te laat.”

Open Huizen dag

De Fijter verwacht dan ook drukte op de Open Huizen Dag die komende zaterdag gehouden wordt. In Tiel zijn dan een kleine zestig woningen opengesteld voor bezichtiging door potentiële kopers.

Het zijn niet alleen starters die onder elkaar vechten om de schaarse woningen. Veel woningen worden ook als belegging gekocht door mensen met een dikkere portemonnee. De Fijter: ,,Dat is een lastige wedstrijd. Zij kunnen hem vaak zonder financieel voorbehoud kopen, terwijl voor de starter wel eerst de seinen op groen moeten staan.”

bron: De Gelderlander 4 oktober 2018 – Menno Provoost

Terug naar het nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op!

Wil je meer weten over de mogelijkheden bij Rozenhage Makelaardij? Of wil je een afspraak maken? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

Wij helpen je graag verder!

0344 - 67 35 67
  • Ik ga akkoord dat mijn gegevens worden verwerkt zoals in de privacyverklaring omschreven staat.

Laatste nieuws

Blijft altijd op de hoogte!

Vanaf 1 oktober 2020: Rozenhage bedrijfsmakelaars & taxateurs

14 september 2020

Vanaf 1 oktober 2020 richt Rozenhage Makelaardij zich volledig op de zakelijke markt!

Lees meer Nieuwsoverzicht

Aangesloten bij