Energielabel verplicht

bij verkoop en verhuur objecten

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. De energielabelklasse wordt bepaald op basis van het primair fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr).

Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste.

Energielabel verplicht

Sinds 1 januari 2021 is bij verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen een energielabel verplicht. Het geldt voor gebouwen met de volgende functies (dit kan één functie zijn, maar ook een combinatie van meerdere functies): Kantoor, Onderwijs, Horeca, Zorginstellingen, Leisure en Winkels. Voor sommige utiliteitsgebouwen is het label niet nodig, zoals fabriekshallen of beschermde monumenten, een uitgebreidere omschrijving van de uitzonderingen vind je hieronder.

Daarnaast is het verplicht om de energieprestatie-indicator (de labelklasse) van een geldig energielabel weer te geven wanneer een gebouw te koop of te huur wordt aangeboden door advertenties in commerciële media. Het label is maximaal 10 jaar geldig.

Opstellen energielabel

Het energielabel kun je laten opstellen door een vakbekwaam energieadviseur die aangesloten is bij een Certificerende Instelling (CI). De energieadviseur moet bovendien werkzaam zijn voor een organisatie met een Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500-U-certificaat. Alleen energieadviseurs die aan deze eisen voldoen mogen het benodigde label voor utiliteitsgebouwen afgeven.  Wanneer je dus nog geen energielabel hebt, kunt je het beste een gediplomeerd energie-prestatie adviseur inschakelen die voor je de opname van het object en het opstellen van het label gaat verzorgen.  De energieadviseur neemt een groot aantal kenmerken van het gebouw op en maakt op basis daarvan een energieprestatieberekening. Nadat de energieadviseur het energielabel in de registratiedatabase EP-online heeft geregistreerd, ontvang je als gebouweigenaar het label van je energieadviseur.

Uiteraard kunnen wij de aanvraag van het energielabel ook voor je regelen. Wij schakelen dan een adviseur in, leveren de benodigde documenten aan en begeleiden de inspectie van het object door de adviseur. Wanneer je hier gebruik van wilt maken, dan maken wij graag een offerte op maat.

Energielabel zichtbaar ophangen

De verplichting om het label zichtbaar op te hangen, geldt voor overheidsgebouwen, publiekstoegankelijke gebouwen en andere gebouwen met publiek toegankelijke delen vanaf 250 m2. Dit zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen, winkels, supermarkten, restaurants, schouwburgen, banken en hotels. De verplichting geldt als er voor deze gebouwen een labelplicht is en er een energielabel is afgegeven. Bij winkels hangt het label in de winkel, bij een winkelcentrum hangt het label bijvoorbeeld bij de ingang van het gebouw. Het gaat hierbij om (delen van) gebouwen waar veelvuldig publiek komt (vaker dan incidenteel). Deze verplichting geldt ook als een particulier een ruimte huurt van de overheid waar vaak publiek komt, bijvoorbeeld een sportschool.

In gebouwen waar speciale toestemming nodig is om binnen te komen, hoeft het energielabel niet op een zichtbare plek te hangen. Bijvoorbeeld gebouwen van Defensie en Luchtmacht, gesloten inrichtingen voor de gezondheidszorg en kinderopvanginstellingen.

Verplichting energielabel C kantoren 2023

Vanaf 2023 is ieder kantoor in Nederland groter dan 100m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Deze wetgeving is momenteel nog in ontwikkeling en zodra hier meer informatie over is, houden we je op de hoogte via ons blog.

Uitzonderingen

Uitzonderingen op het energielabel zijn:
Monumenten zoals bedoeld in de Monumentenwet of in de provinciale of gemeentelijke monumentenverordening; alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte kleiner dan 50 m2 ;
een gebouw dat in gebruik is voor erediensten en/of religieuze activiteiten (kerk en/of moskee);
een gebouw dat onteigend is en vervolgens wordt gesloopt;
een tijdelijk gebouw met een gebruiksduur van maximaal 2 jaar;
een gebouw waar geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen (trekkershut of gite).

Industriële objecten

Gebouwen met alleen een industriefunctie zijn niet verplicht om in geval van een transactie een energielabel te hebben. Voor gebouwen waarin naast de industriefunctie ook een andere wel energielabelplichtige gebruiksfunctie aanwezig is, geldt alleen een verplichting voor de labelplichtige delen als het gebruiksoppervlakte van het labelplichtige deel (of een combinatie van de gezamenlijke labelplichtige gebruiksfuncties) groter is dan 50 m2 .

De kantoren van 40 m2 (gezamenlijk gebruiksoppervlakte) in een industriehal zijn dus niet labelplichtig. De kantoor- en een onderwijsfunctie (gezamenlijk gebruiksoppervlakte kantoor- en onderwijsfunctie van 55 m2 ) in of bij een industriegebouw zijn daarentegen wel labelplichtig.

Belangrijke links

Alle informatie over het energielabel vind je terug op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Meer informatie over het Energielabel C kantoren is hier te lezen.
Neem met ons contact op voor een offerte voor een energielabel.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op!

Wil je meer weten over de mogelijkheden bij Rozenhage Makelaardij? Of wil je een afspraak maken? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

Wij helpen je graag verder!

0344 - 67 35 67
  • Ik ga akkoord dat mijn gegevens worden verwerkt zoals in de privacyverklaring omschreven staat.

Laatste nieuws

Blijft altijd op de hoogte!

Bouw Doejenburg 144 – Maurik – 10 huur units vanaf 90 m²

26 oktober 2021

Deze mooie bedrijfsunits zijn bij ons binnenkort te huur en worden op dit moment gebouwd. De verwachting is dat het gereed is in januari 2022. Via deze pagina houden we…

Lees meer Nieuwsoverzicht

Aangesloten bij