Het nieuwe investeren in vastgoed

Halalhypotheek als optie tegen opkoopbescherming

De halalhypotheek kan voor investeerders een nieuwe vorm van investeren worden om zo minder hinder te ondervinden van de opkoopbescherming.
Een zelfbewoningsplicht, 40-40-20-regel, een maximalisering op de huurprijsstijging en het weigeren van vergunning voor splitsen en dus verkamering van panden. De lijst met instrumenten waarmee gemeenten hun oververhitte woningmarkten in het gareel proberen te krijgen wordt steeds langer. Des te frustrerender is het dan ook dat geen van de maatregelen effect blijken te hebben. Integendeel. De prijzen blijven stijgen, de markt wordt schaarser en schaarser.

Opkoopbescherming

Maar hoe zit het met de opkoopbescherming? Een wetsvoorstel om gemeenten de mogelijkheid te geven wijken aan te wijzen waar huizen niet mogen worden gekocht voor de verhuur werd eerder dit jaar door de Tweede Kamer aangenomen. Feitelijk komt de maatregel neer op een huurverbod. Wie een huis in een aangewezen gebied koopt, zal er zelf moeten gaan wonen. Verhuur is voor een periode – vermoedelijk van drie jaar – niet toegestaan.

Alternatief

Als investeerder zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Zo is er vanuit de moslim genootschap een dringende behoefte aan halalhypotheken. Nederlandse banken bieden geen halalhypotheek aan terwijl de vraag hiervan wel groeit. Hierdoor zoeken moslims naar alternatieven en zoeken zij beleggers die hun huis kan kopen zodat ze het terug kunnen huren. Vanuit de Islamitische en Joodse geloofsovertuiging is het niet toegestaan om rente te betalen.
Volgens de regels van de Islam is een gangbare hypotheek uitgesloten. Immers: je betaalt hypotheekrente, en dat mag niet. Hierdoor zitten veel van deze gezinnen in een particulier huurhuis terwijl ze de middelen hebben om een huis te kunnen kopen, maar ze willen het niet vanuit hun geloof. Voor deze mensen zou een halalhypotheek een uitkomst zijn.

Halalhypotheek

Er zijn twee verschillende varianten van de halalhypotheek. Bij de eerste variant wordt de bank/investeerder een soort handelaar. Je wijst het huis aan, de bank/investeerder koopt het huis en verkoopt het vervolgens aan het gezin die een halalhypotheek zoekt door met een winstopslag. Hierbij is het vergelijkbaar met de aankoopregelingen op witgoed en grotere/ duurdere apparatuur. Het krijgen van uitstel van betalen om vervolgens het totaalbedrag gespreid terug te betalen.

De tweede variant is een soort van huurkoop. Dan wordt de bank/investeerder mede-eigenaar van de woning. Elk jaar of elke maand wordt er een gedeelte van de woning afgekocht, terwijl er huur betaalt wordt over het deel dat de koper nog níet bezit.

Beide varianten zijn financieel niet voordeliger of nadeliger dan een gewone hypotheek, maar vermijden het betalen van rente. In die laatste variant is het zo dat risico’s, winsten en verliezen eerlijker worden gedeeld dan bij een gangbare hypotheek.

Fiscale aspecten

Omdat de bank/investeerder eerst formeel eigenaar wordt van het huis moet er twee keer in plaats van één keer notareiskosten betaald worden. Van dubbele overdrachtsbelasting is slechts sprake over de winstopslag van de bank/ investeerder. Met de formule voor de effectieve rente vallen de termijnen op te splitsen in aflossing plus een fictief rentepercentage.

Het verschil tussen een hypotheek en een halalhypotheek

Als de periodes tussen de termijnen gelijk zijn en de termijnen steeds even groot dan is er in feite sprake van een annuïteitenhypotheek waarvan de effectieve rente berekend kan worden. De halalhypotheek is veel minder flexibel dan een gewone hypotheek, waarbij allerlei verschillende aflossing vormen, met meer en minder variabele rente mogelijk zijn. Zo is vervroegde aflossing zeer onvoordelig met deze hypotheekvorm; als de lening eerder wordt terugbetaald dan wordt de winsopslag in feite uitgesmeerd over een kleinere periode en is de effectieve rente dus veel hoger.

Op dit moment komt de fictieve rente niet in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek en dat is dan ook de reden waarom deze hypotheek nu nog niet wordt aangeboden in Nederland.

Vastgoed advies

Of je nu al langere tijd met vastgoed werkt of relatief nieuw bent in deze ‘wereld’, er komen altijd vragen op je af. Omdat het vaak om grote bedragen gaat, omdat het gaat om beslissingen die een grote impact hebben. Hoe ontwikkelt de opbouw van je beleggingsportefeuille zich naar de toekomst? Is een bedrijf op de juiste wijze gehuisvest? Is het verstandig vastgoed af te stoten en terug te huren? Veel beslissingen kunnen niet alleen op basis van een onderbuikgevoel worden genomen. De beslissingen zijn daarvoor te complex en de risico’s te groot. Daarom is het soms fijn om te sparren met een professional, iemand die je een gedegen vastgoedadvies kan geven. Lees hier alles rondom het vastgoed advies waarin wij u kunnen ondersteunen.

Kennis van de regio

Om pro-actief te kunnen schakelen, houden wij de markt en de laatste ontwikkelingen in de regio scherp in de gaten. Wij weten wat er speelt in bedrijfsvastgoed en zijn op de hoogte van de kwaliteit van gebouwen en van ontwikkelingen in het gebied. Allemaal factoren die van belang zijn voor een gedegen advies.

Een adviseur met een frisse blik

Wij brengen je op verrassende ideeën, kunnen je helpen door een frisse kijk op zaken. Zo kom je tot de béste beslissing. Onze bedrijfsmakelaars gaan graag met je om de tafel voor een deskundig en betrouwbaar vastgoedadvies. Twijfel dus niet en maak direct met ons een afspraak.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op!

Wil je meer weten over de mogelijkheden bij Rozenhage Makelaardij? Of wil je een afspraak maken? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

Wij helpen je graag verder!

0344 - 67 35 67
  • Ik ga akkoord dat mijn gegevens worden verwerkt zoals in de privacyverklaring omschreven staat.

Laatste nieuws

Blijft altijd op de hoogte!

Bouw Doejenburg 144 – Maurik – 10 huur units vanaf 90 m²

26 oktober 2021

Deze mooie bedrijfsunits zijn bij ons binnenkort te huur en worden op dit moment gebouwd. De verwachting is dat het gereed is in januari 2022. Via deze pagina houden we…

Lees meer Nieuwsoverzicht

Aangesloten bij