De invloed van Corona op de huizenmarkt

Op dit moment is het nog onmogelijk om conclusies te trekken als het gaat over de invloed van de Corona-crisis op de huizenmarkt in Nederland. Zeker wanneer het gaat om de effecten op de langere termijn. Dat deze crisis gevolgen zal hebben staat vast. Het brengt onzekerheid bij iedereen. Wat weten we na al wel?

De crisis heeft een houdbaarheidsdatum

Een epidemie als deze zal niet voor eeuwig aanhouden, al is op dit moment niet precies te voorspellen hoe lang het wel zal zijn. Experts noemen termijnen van 6 tot 8 maanden. Gelukkig komen er inmiddels eerste positieve geluiden uit China.

De overheid ondersteunt de economie op ongekende wijze

De Nederlandse staatsfinanciën zijn op dit moment gezond en er zijn in de afgelopen jaren veel reserves opgebouwd. De overheid heeft aangegeven dat deze reserves ingezet gaan worden om bedrijven te helpen en de inkomens van alle Nederlanders op peil te houden. Met deze maatregelen zal de overheid proberen te zorgen dat de economie niet tot stilstand komt, werkgelegenheid behouden blijft en mensen hun financiële verplichtingen kunnen blijven voldoen. Deze overheidsmaatregelen zijn uniek en nog nooit op zo’n grote schaal uitgerold.

Het tekort op de huizenmarkt blijft

Het tekort aan woningen zal blijven groeien, enerzijds doordat de Nederlandse bevolking blijft groeien en anderzijds doordat de bouw van nieuwe woningen achterblijft (onder andere door milieumaatregelen van de overheid.

De hypotheekrente is nu nog laag

De afgelopen tijd stond de rente op een historisch laag punt, daar lijkt door de Corona-crisis verandering in te komen. De rente begint te stijgen, het laagste punt lijkt dus echt bereikt te zijn. Wanneer nu een woning wordt gekocht, kan nog geprofiteerd worden van deze nu nog lage rentestand.

NVM verwacht geen daling van de huizenprijzen

De NVM laat weten dat er volgens verschillende makelaars in de afgelopen dagen minder bezichtigingen hebben plaatsgevonden en er minder transacties zijn gesloten. Deze verminderde interesse wordt ook bevestigd door cijfers van Funda. Toch denkt de NVM niet dat minder interesse zich snel in lagere huizenprijzen zal vertalen. De woningnood is en blijft hoog en de hypotheekrente is nu nog uitzonderlijk laag.
En er zijn ook in deze periode mensen die moeten of willen verhuizen. Dit kan het gevolg zijn van persoonlijke omstandigheden, nieuwe baan, meer of minder woonruimte nodig. Er zijn dus altijd partijen op de markt die elkaar zoeken.

Veilig bezichtigen is mogelijk!

Door de huidige technologie en online informatie zijn er gelukkig veel mogelijkheden voor een eerste indruk van een woning. Wanneer je na een goede voorbereiding nog steeds enthousiast bent, kan je via een videogesprek de woning bezichtigen, maar je mag natuurlijk ook gewoon langskomen. We nemen hierbij alleen wel een aantal voorzorgsmaatregelen. Zo mogen er bij de bezichtiging slechts 2 kijkers aanwezig zijn en word je gevraagd om zo min mogelijk in de woning aan te raken. Natuurlijk houden we ook de 1,5 meter afstand in acht. Zo voorkomen we samen de verspreiding van het virus en kun je toch de woning komen bekijken en ervaren.

Hoe nu verder?

Niemand weet precies wat er gaat gebeuren en iedereen heeft er in zijn of haar omgeving wel mee te maken. We kennen mensen die getroffen zijn door het virus en mensen die hard werken om het virus te bestrijden. Er zijn veel maatregelen opgelegd door de overheid die ons allemaal treffen.

Kun je nu veilig een woning verkopen of kopen?

Iedere situatie is uniek en vraagt een eigen aanpak, zeker in deze onzekere tijden. Onze makelaars denken graag met je mee over jouw mogelijkheden. Natuurlijk doen we dit op een veilige manier. We maken graag kennis met jou met een persoonlijk videogesprek, per telefoon of per mail.

VRAGEN? NEEM CONTACT MET ONS OP

Terug naar het nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op!

Wil je meer weten over de mogelijkheden bij Rozenhage Makelaardij? Of wil je een afspraak maken? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

Wij helpen je graag verder!

0344 - 67 35 67
  • Ik ga akkoord dat mijn gegevens worden verwerkt zoals in de privacyverklaring omschreven staat.

Laatste nieuws

Blijft altijd op de hoogte!

Energielabel verplicht

16 april 2021

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. De energielabelklasse wordt bepaald op basis van het primair fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur…

Lees meer Nieuwsoverzicht

Aangesloten bij