Je woning snel verkopen?

Lees onze tips voor een goede presentatie van je woning.

Een tweede kans op het maken van een goede eerste indruk komt er niet. Het is daarom ook logisch dat je, zodra de eerste bezichtigingen gepland staan, wenst dat je huis zo goed mogelijk voor de dag komt. Door deze 6 tips toe te passen is je huis volledig ‘bezichtigingsproof’ en staat er voor je het weet een “verkocht” bord in jouw tuin.

Tip 1 – Een schoon huis, zonder dat het teveel tijd kost

Waar een netjes opgeruimde woning niet direct een garantie vormt voor een succesvolle verkoop, zorgt het wel voor een 2-0 voorsprong. Staan er in verloop van tijd meerdere bezichtigingen op de agenda? Kleine kans dat je erop zit te wachten om voorafgaand aan ieder bezoek uren met allerlei schoonmaakmiddelen in de weer te zijn. Goed nieuws, dit is ook helemaal niet nodig. Haal hier en daar een doekje langs, ga even met de stofzuiger aan de slag en alles ziet er weer tiptop uit. Dit is meer dan voldoende om volledig in de smaak te vallen.

Tip 2 – Berg overtollige accessoires op

Hecht je veel waarde aan accessoires en andere kleine zaken in huis? Houdt er dan rekening mee dat het voor een potentiële koper lastig kan zijn om hier doorheen te kijken. Het zorgt mogelijk zelfs voor een chaotische en onrustige indruk. Berg alle spullen die overbodig zijn daarom tijdelijk op. Voel je ook zeker niet onzeker omtrent grote, lege oppervlaktes in huis. Deze zorgen juist voor rust en ruimte bij de potentiële nieuwe eigenaren en maken dat het geheel optisch groter overkomt.

Tip 3 – Geef spullen een vaste plek in huis

Huizen die na één enkele bezichtiging direct verkocht worden zijn zeldzaam. De kans is dan ook groter dat je in de komende periode meerdere potentiële kopers over de vloer krijgt. Wil je voorkomen dat er aan iedere bezichtiging een urenlange voorbereiding voorafgaat? Spreek met jezelf af dat alle spullen die ertoe doen na gebruik terug op dezelfde plek worden gelegd. Naast het feit dat je dreigende stress zo te slim af bent, heb je in de laatste fase voorafgaand aan een bezoek eerder oog voor kleine details die net het verschil kunnen maken.

Een aantal tips per vertrek:

Woonkamer

Een avond televisie gekeken? Berg direct alle gebruikte afstandsbedieningen op in het tv-meubel, de lade van de salontafel of een ander kastje. Ruim gelezen post, tijdschriften en boeken gelijk weer op, kies hier een vaste plaats voor. Heb je kussens of een plaid op de bank? Leg deze dan weer netjes weg en schud de kussens op en leg ze weer op de juiste plek.

Keuken

Ruim gebruikt servies en bestek op in de vaatwasser of was iedere avond de gebruikte vaat af. Ruim gebruikte apparaten en gedane boodschappen direct op waar ze horen te liggen. Zorg dat het aanrecht zo leeg mogelijk is, ruim vaatdoekjes, sponsjes en de vaatwasborstel op in de gootsteenkast. Laat alleen de meest gebruikte apparaten, bijvoorbeeld een koffiezetapparaat en waterkoker, op het aanrecht staan. Geef de rest een vaste plek in een kast, kelder of lade.

Badkamer

Kies voor de was en wasmiddelen een vaste plek in de badkamer of binnen een ander vertrek. Een open wasmand kan rommelig ogen, een dichte variant met deksel erop ziet er direct opgeruimd uit. Ruim na ieder ochtendritueel je verzorgingsproducten op in een kast of lade en laat zo min mogelijk doucheproducten in de douchecabine staan. Bekijk welke producten je meerdere keren per week gebruikt en welke producten je minder vaak gebruikt. Geef de producten die je minder vaak gebruikt een plekje in de badkamerkast en leer jezelf aan om deze iedere keer na gebruik terug te zetten.

Slaapkamer

Maak iedere ochtend je bed op en leg een eventuele pyjama onder het kussen of in een nachtkastje. Laad je je telefoon of andere apparaten ‘s nachts op? Berg dan alle opladers op in een (nacht)kastje. Lees je graag een boek of tijdschrift in bed? Leg deze dan ook altijd weg in een lade of kast voor je gaat slapen.

Studeerkamer/kantoor

Over het algemeen zijn in deze vertrekken kasten en een bureau te vinden. Heb je een open of half open kast? Richt deze dan zo in het de kast opgeruimd oogt. Zet boeken bijvoorbeeld op kleur en naar voren in de kast. Heb je wat losse spullen die rommelig blijven ogen? Berg deze dan op in mooie manden of dozen. Gebruik je iets uit de kast? Leg het dan na gebruik direct weer op dezelfde plaats terug. Zo blijft het heerlijk opgeruimd en netjes. Dan komen we bij het bureau, leer jezelf aan een ‘clean desk policy’ te hebben. Dit betekent dat je, wanneer je klaar bent, het gehele bureau weer opruimt. Gebruik je een laptop of tablet? Berg deze dan, samen met een eventuele oplader, op in een kast of lade. Leg losse papieren, pennen en potloden ook in een lade of in een pennenbakje.

Hal

Het eerste vertrek waar een potentiële koper naar binnen stapt. Hang hier alleen de jassen op die je op dat moment gebruikt, ruim schoenen op in een schoenenkast en bekijk waar je in de winter handschoenen, sjaals en mutsen op kunt bergen. Zomer? Ruim dan de handschoenen, sjaals en mutsen op. Geef ze een plekje in de kledingkast of op zolder.

Vergeet ook niet om ‘losse’ spullen een vaste plek te geven. Denk hierbij aan een ochtendjas, pantoffels, de stofzuiger en een dweilstok/set.

Tip 4 – Prikkel alle zintuigen

Het tijdens een bezichtiging prikkelen van alle zintuigen vormt één van de meest essentiële tips om je huis snel te verkopen. Waar de bovenstaande punten zich voornamelijk focussen op wat er binnen (en buiten) te zien is, mag de geur in huis allesbehalve vergeten worden. Een frisse en lekkere lucht zorgt er niet alleen voor dat mensen zich welkom voelen, het maakt dat ze het liefst direct niet meer vertrekken. Zet ruim van tevoren wat ramen tegen elkaar open, maak gebruik van een fris ruikend schoonmaakmiddel en haal voor de finishing touch een mooie bos bloemen in huis die het aanwezige aroma extra versterken. Zeker wanneer je normaal gesproken huisdieren rond hebt lopen, is het raadzaam deze geuren grondig aan te pakken.

Tip 5 – Licht doet wonderen tijdens een bezichtiging

Licht doet wonderen. Niet alleen omdat een bezichtiging in het donker een moeilijk verhaal wordt, maar vooral omdat het je woning doet ademen en tot leven wekt. Beschik je woning over grote ramen, glazen erkers of andere vormen van glas? Profiteer dan met volle overtuiging en geef de zon de kans om u zo veel mogelijk van dienst te zijn. Zet je gordijnen, lamellen of andere verduisterende raambekleding voorlopig even buitenspel.

Heeft je woning geen grote ramen, dan hebben we nog een aantal tips om je woning lichter te doen ogen:

  • Verf de muren in een lichte(re) kleur of uiteraard gewoon wit;
  • Heb je een donkere vloer? Kies dan voor een licht vloerkleed;
  • Heb je geen lichtdoorlatende gordijnen? Zet dan alles qua raambekleding lekker open bij een bezichtiging om zoveel mogelijk licht in de woning toe te laten;
  • Hang spiegels op om het binnenkomende licht slim te weerkaatsen.

Tip 6 – Maak het niet te persoonlijk

Uit de praktijk is gebleken dat potentiële kopers zichzelf eerder zien wonen in een huis dat neutraal is ingericht. Struikel je in huis nog net niet over het grote aantal foto’s? Dan doe je er verstandig aan om deze uit het zicht te halen. Ook in de slaapkamer worden persoonlijke eigendommen snel vergeten en doe je er verstandig aan om die pyjama voorlopig even onder het kussen op te bergen.

Belangrijke details en versgebakken appeltaart

Voelen de benoemde aandachtspunten aan als het inzoomen op de details? Houdt dan in je achterhoofd dat juist de kleine details ervoor zorgen dat men verliefd raakt op een woning en onderschat nooit de geur van een versgebakken appeltaart.

Je huis verkopen of juist op zoek naar een nieuw huis? Bouw op onze expertise!

Ben jij jezelf aan het oriënteren? Ben je bezig je huis verkoopklaar te maken?  Wij ontzorgen je graag met de verkoop of koop van uw huis.

Neem contact op via ons contactformulier of bel direct 0344 – 67 35 67.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op!

Wil je meer weten over de mogelijkheden bij Rozenhage Makelaardij? Of wil je een afspraak maken? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

Wij helpen je graag verder!

0344 - 67 35 67
  • Ik ga akkoord dat mijn gegevens worden verwerkt zoals in de privacyverklaring omschreven staat.

Laatste nieuws

Blijft altijd op de hoogte!

Energielabel verplicht

16 april 2021

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. De energielabelklasse wordt bepaald op basis van het primair fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur…

Lees meer Nieuwsoverzicht

Aangesloten bij