Vastgoedmarkt in beeld

De feiten en cijfers van 2020

De nieuwe uitgave van Vastgoedmarkt in beeld van het NVM is uit en wij hebben er een overzichtelijke infographic van gemaakt.

Deze infographic dient als praktisch naslagwerk voor vastgoedondernemers die de feiten en cijfers van 2020 hanteren als kompas voor een ongetwijfeld turbulent 2021.

De vastgoedmarkt kende dankzij de coronapandemie een bewogen jaar 2020. De gevolgen van de pandemie deden zich in de economie direct gelden. Een historische economische krimp van bijna 10% in het 2e kwartaal 2020 als gevolg van de lockdown.
Later in het jaar herstelde de economie enigszins, maar niet tot het niveau van een jaar eerder. Door alle steunmaatregelen vanuit de overheid bleven de economische gevolgen voor veel bedrijven en werkenden vooralsnog beperkt.

De kantorenmarkt is in 2020 niet buiten schot gebleven. Het afzetvolume daalde met ongeveer een kwart, vooral veroorzaakt door een daling van de vraag naar grotere kantoren vanuit het bedrijfsleven. Op de bedrijfsruimtemarkt sprongen twee zaken in
het oog. Enerzijds een verruiming van het aanbod, vooral door een toename van op risico in aanbouw genomen distributiecentra. En anderzijds de toenemende krapte van juist kleinere bedrijfsruimten.
Verrassend was de daling van de leegstand van winkelruimte ondanks de negatieve gevolgen voor de detailhandel door de lockdown. Er werd winkelruimte aan de voorraad onttrokken en door steunmaatregelen bleven ondernemers overeind.

Op de agrarische vastgoedmarkt waren de ontwikkelingen divers. De schaarste leidde andermaal tot een stijging van de grondprijs tot gemiddeld bijna 64 duizend euro per hectare. Er werden meer melkveehouderijen verkocht, met name bedrijven met stallen en
grond van goede kwaliteit. Varkenshouderijen werden juist veel minder verkocht tegen lagere prijzen als gevolg van corona en een uitbraak van varkenspest in Duitsland. Tuinbouwbedrijven gericht op export hadden door corona een minder jaar, meer
op de thuismarkt gerichte bedrijven deden het beter. Het leidde tot minder verkopen van tuinbouwbedrijven en meer van glastuinbouwbedrijven. De markt voor landelijke woningen profiteerde van de extra waardering voor ruimte met stijgende prijzen en krapte tot gevolg.

Al met al bleek 2020 een jaar waarin ondanks corona nog altijd flink in beweging was op de vastgoedmarkt. Nu met het vaccineren ook de uitgang uit de pandemie in zicht komt, is het afwachten wat daarvan de uitwerking is op de vastgoedmarkt in 2021 en later. Vooralsnog zijn het andere fundamentele factoren en eerder ingezette trends die de dienst uitmaken in het vastgoed.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op!

Wil je meer weten over de mogelijkheden bij Rozenhage Makelaardij? Of wil je een afspraak maken? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

Wij helpen je graag verder!

0344 - 67 35 67
  • Ik ga akkoord dat mijn gegevens worden verwerkt zoals in de privacyverklaring omschreven staat.

Laatste nieuws

Blijft altijd op de hoogte!

Bouw Doejenburg 144 – Maurik – 10 huur units vanaf 90 m²

26 oktober 2021

Deze mooie bedrijfsunits zijn bij ons binnenkort te huur en worden op dit moment gebouwd. De verwachting is dat het gereed is in januari 2022. Via deze pagina houden we…

Lees meer Nieuwsoverzicht

Aangesloten bij