Jaarlijkse huurprijsverhoging Hoe bepaalt u of en met welk percentage u de huurprijs mag verhogen?

In bijna alle Nederlandse huurovereenkomsten is de mogelijkheid voor een jaarlijkse huurverhoging opgenomen. Veel verhuurders zijn hier niet van op de hoogte of vergeten dit. Zonde! Graag leggen wij u uit hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Allereerst is het handig in het huurcontract van het bedrijfsobject op te zoeken of er inderdaad een artikel is opgenomen dat een jaarlijkse aanpassing van de huur mogelijk maakt. Wanneer dit inderdaad het geval is, kunt u berekenen welke huurprijsverhoging u mag doorvoeren.

In de huurovereenkomst en bijbehorende algemene voorwaarden staat meestal aangegeven welk basisjaar en methode aangehouden dient te worden voor de berekening van de huurverhoging. Via https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/bereken-huurverhoging-vrije-sector-huurwoning-of-bedrijfspand kunt u een berekening via het landelijke CBS systeem maken om de maximale huurprijsverhoging te berekenen. U kunt hier een aantal zaken invullen:.

1. Reeks: kies hier altijd voor alle huishoudens
2. Te verhogen huurprijs in euro’s: gebruik actuele huurprijs volgens betreffende huurcontract (zonder eventuele servicekosten, kortingen andere zaken)
3. CPI nieuw: selecteer de maand 4 maanden voor de wijzigingsdatum
4. CPI oud: selecteer de maand 16 maanden voor de wijzigingsdatum
5. Basisjaar: in veel gevallen van recent afgesloten huurcontracten zal dit basisjaar 2015 zijn. Indien in het huurcontract geen vermelding over een basisjaar terug te vinden is dan kunt u terugvallen op de bijbehorende algemene bepalingen.

Wanneer u de gegevens heeft ingevuld, ontvangt u een berekening die u als bijlage meesturen met de schriftelijke aankondiging van de huurverhoging aan uw huurder.

Tot slot stelt u de huurder per brief op de hoogte van de huurverhoging.

Mocht u hier niet uitkomen, dan helpen wij u graag verder!